کاربرد دیود و پل دیود های سمیکرون
- توضیحات
- بازدید: 488

تمامی قطعات الکترونیکی از نظر جریان الکتریکی به سه دسته جدا تقسیم میشوند. دسته اول دسته رسانا مانند: مس، طلا، آهن و ... یکی از خصوصیات این دسته همانطور که از نامش پیدا است به این صورت است که جریان الکتریکی را بهراحتی از خود عبور میدهند.
دسته دوم نارسانا مانند: چوب، شیشه، پلاستیک، کاغذ و. .... این دسته برعکس دسته اول میباشد و در برابر عبور جریان الکتریکی از خود مقاومت بالایی نشان میدهد.
دسته سوم نیمه رسانا میباشد مانند: ژرمانیوم و سیلیسیم که این دسته ترکیبی از دودسته قبلی میباشد یعنی از نظر هدایت الکتریکی بین رسانا و نارسانا میباشد. به این معنا که جریان الکتریکی را نه به خوبی رسانا (هادی) و نه به بدی نارسانا (عایق) از خود عبور میدهد.
تفاوت دیود و پل دیودها
برای درک دقیق اختلاف یا تفاوت پل دیود و دیود حتماً باید اول با کاربرد و مزایای هردو آنها در مدارهای الکتریکی آشنا شوید
دیود چیست؟ مزایای دیود در مدار الکتریکی؟
دیود (Diode)، قطعهای الکترونیکی از جنس ژرمانیوم یا سیلیسیم (نیمه رساناها) است که دو پایه دارد، و جریان الکتریکی را در یک جهت از خود عبور میدهد (در این حالت، مقاومت دیود ناچیز است) و در جهت دیگر، در مقابل گذر جریان مقاومت بسیار بالایی (در حالت ایدهآل، بینهایت) از خود نشان میدهد. دیود از دو نیمه هادی N و P ساخته میشود.
پایهای که به نیمه هادی N متصل است «کاتُد» و به پایهای که به نیمهرسانا نوع P متصل است «آنُد» گفته میشود.
دیود، اولین قطعه تولید شده با نیمه رساناها (نیمه هادیها) است.
کاربرد دیودها در مدار
یکی از مهمترین کاربرد دیودها عبور جریان در یک جهت و همچنین جلوگیری از گذر جریان در جهت دیگر است یا به قول گفتنی از یکسوسازی در مدار جلوگیری میکند. در این صورت میشه به دیودها دقیقاً مانند یک شیر الکتریکی یک راهه یا یک طرفه نگاه کرد. به طور سادهتر بخواهیم موارد فوق رو توضیح دهیم میتوانیم بگیم که وظیفه دیودها و یا ویژگی دیودها به این صورت است که میتوانند جریان متناوب AC را جریان مستقیم DC تبدیل کند.
آستانه ولتاژ دیودها چگونه میباشد، ولتاژ آستانه چیست؟
به لحاظ الکتریکی، یک دیود، هنگامی جریان را از خود میگذراند که با برقرار کردن ولتاژ (بایاس کردن) در جهت درست (+ به آنُد و - به کاتُد: که به آن بایاس مستقیم میگویند)، آمادهٔ کار شود. مقدار ولتاژی که باعث میشود تا دیود شروع به هدایت جریان الکتریکی کند، ولتاژ آستانه یا (threshold voltage) نامیده میشود که چیزی حدود ۰٫۶ تا ۰٫۷ ولت (برای دیودهای سیلیکون) و ۰٫۲ تا ۰٫۳ ولت (برای دیود ژرمانیوم) است.
اما هنگامیکه ولتاژ معکوس به دیود متصل شود، (+ به کاتُد و - به آنُد که به آن بایاس معکوس میگویند) جریانی از آن نمیگذرد؛ مگر جریان بسیار کمی که به «جریان نشتی» معروف است و در حدود چند میکرو آمپر یا حتی کمتر است. این مقدار جریان معمولاً در اغلب مدارهای الکترونیکی قابل چشم پوشی است و تأثیری در رفتار سایر المانهای مدار نمیگذارد.
مقالات مرتبط

بانک خازنی چیست؟
چرا ما باید بانک خازنی بسازیم و یا از بانکهای خازنی استفاده کنیم. امروزه به دلیل نوسانات قیمت برق و بالارفتن
نرخ برق شما میتوانید با ساخت بانک خازنی از شر قبضهای سرسامآور برق خلاص شوید. همانطور...
ادامه مطلب
کنتاکتور خازنی چیست؟
یکی از قطعات پرمصرف در صنایع الکتریکی کنتاکتورهای خازنی میباشند به همین دلیل ما میخواهیم شمارا با انواع کنتاکتورهای خازنی و نحوه کارکرد آنها آشنا سازیم.
کنتاکتور خازنی کنتاکتوری میباشد برای راه ا...
ادامه مطلب
تفاوت منبع تغذیه و کانورتر
برای این که بتونیم تشخیص بدیم که منبع تغذیه و کانورتر با هم چه تفاوتهایی دارند اول باید به سراغ مطالعه تعریف هر یک از آنها برویم و درباره منبع تغذیه ولتاژ سوئیچینگ و همچنین کانورترها تحقیق کنیم تا آ...
ادامه مطلبولتاژ شکست دیودها
ولتاژ شکست در دیودها چیست و چرا آن را ولتاژ شکست مینامند؟ جنس تمامی دیودها از بلور میباشد و هرچه قدر که جنس بلور بکار رفته در دیود مرغوبتر و همچنین بهتر باشد و منظمتر باشد بدین معنا میباشد که دیود ما مرغوبتر و جریان نشتی آن کمتر میباشد. البته ناگفته نماند که با فناوریهای جدید نشتی دیودها به صفر رسیده است.
تمامی دیودها یک آستانه برای بیشینهٔ ولتاژ معکوس دارند که اگر ولتاژ معکوس، بیش از آن شود، دیود میسوزد (بلور ذوب میشود) و جریان را در جهت معکوس نیز میگذراند. به این ولتاژ آستانه، «ولتاژ شکست» گفته میشود.
ریز کاربرد دیودها و مزایای استفاده دیود در مدار الکتریک
همانطور که در مطالب فوق ذکر شده بیشترین کاربرد و مزایای دیودها در مدار الکتریکی میباشد و جهت یکسو سازی جریان الکتریک استفاده میشود. دیودها تنها زمانی جریانهای الکتریکی رو از خود عبور میدهند که در مدار بایاس مستقیم متصل شود به طور ساده یعنی + به آنُد و - به کاتُد دیود متصل شود در به این ترتیب تبدیل ولتاژ متناوب به مستقیم توسط دیودها صورت میگیرد. البته باید توجه داشته باشیم که اگر بخواهیم خروجی یک ترانس را که خروجی متناوب دارد به صورت تمام موج به جریان مستقیم تبدیل کنیم باید از ۴ عدد دیود استفاده کنیم.
پل دیود چیست و در کجا استفاده میشود
پل دیود یا یکسوساز پل، مداری است که با تغییر دادن پلاریتهٔ تغذیهٔ ورودی آن، پلاریتهٔ خروجی آن تغییر نمیکند و معمولاً برای یکسوسازی جریان متناوب و به دست آوردن جریانِ مستقیمِ تمام موج استفاده میشود. این مدار نسبت به یکسو سازهای تمام موجی که از ترانسفورماتور سه سر بهره میبرند هزینه و وزن کمتری دارد.
پل دیودها را میتوان برای ورودیهای چند فاز متناوب مانند ورودی سهفاز گسترش داد. برای نمونه در یک یکسو ساز نیم موج سه فاز از سه دیود و در یک یکسو ساز تمام موج سه فاز از شش دیود برای تشکیل پل دیود استفاده میشود.
پلهای دیودی چهار سر دارد، دو سر آن متعلق به ورودی ac خود میباشد و دو سر دیگر مربوط به خروجی پل میباشد. پل دیود از ورودی خود یک موج سینوسی کامل را میگیرد و نیم سیکل مثبت آن را عبور میدهد ولی نیم سیکل منفی آن را به یک نیم سیکل مثبت تبدیل میکند. به عبارتی خروجی پل دیود از بینهایت نیم سیکل مثبت تشکیل شده است.
ساختار بدنه پل دیودها چگونه میباشد؟
پل دیودها از چهار نوع دیود در یک پوسته ساخته شدهاند و در صورت نداشتن پل دیود در تعمیرات میتوانید از ۴ عدد دیود با توان قابل تحمل استفاده نمایید.
عملکرد پل دیودها در مدار الکتریکی
یکی از مناسبترین کاربردهای پل دیود، برای واریاک هایی که خروجی AC دارند. هنگامی که پل دیودها در خروجی واریاک قرار میگیرند، خروجی DC ارائه میدهند که میتوان در این حالت از آنها به عنوان منبع تغذیه استفاده نمود. هر پل دیودی چهارپایه دارد، دوپایه از آن متعلق به ورودی AC خود میباشد و پایههای باقیمانده مربوط به خروجی پل دیود است. پل دیود یک موج سینوسی کامل را از پایه ورودی خود گرفته و فقط نیم سیکل مثبت آن را عبور میدهد، هم چنین این توانایی را دارد که نیم سیکل منفی آن را نیز تبدیل به یک نیم سیکل مثبت کند و این عمل را هم انجام میدهد.
به بیان سادهتر خروجی هر پل دیودی از بی نهایت نیم سیکل مثبت تشکیل شده است. با توجه به کارکرد پل دیودی، این قطعه در قسمت خروجی یک اتو ترانس به صورت موازی بسته میشود و زمانی که ولتاژ ورودی تغیر کند در خروجی برق DC را دریافت خواهد کرد و در واقع از خروج جریان به شکل متناوب جلوگیری میکند.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میکنید پل دیودی عمل یکسوسازی تمام موج را انجام داده است، یعنی در هر نقطه از زمان، دو دیود از چهار دیود عمل بایاس مستقیم و دو دیود دیگر عملکرد بایاس معکوس داشته اند. در هر دو وضعیت برای نیم سیکلهای مثبت و منفی، شکل موج ورودی و خروجی مثبت خواهد شد و در نتیجه جریان مدار همواره در یک سو برقرار میشود؛ بنابراین، نیم موج منفی منبع، به نیم موج مثبت دربار تبدیل خواهد شد.
چگونگی تست انواع پل دیود
طبق اشارههای فوق پل دیودها از ۴ دیود تشکیل شدن که آنها به هم متصل میباشند، حالا برای فهمیدن سالم بودن و یا معیوب بودن پل دیود باید آن را مشابه دیود تست کنیم یعنی با استفاده مولتی متر طبق مراحل زیر عمل کنیم.
مرحله اول: ابتدا باید پروب قرمز مولتی متر خود را روی سر منفی پل دیود قرار داده و پروب مشکی را به دو سر A و C وصل کنیم ولتاژی که مولتی متر نمایش میدهد باید بین ۰٫۵ تا ۰٫۷ ولت باشد.
مرحله دوم: بعد باید پروب مشکی مولتی متر را روی سر منفی پل دیود بگزاریم و پروب قرمز را به دو سر A و C وصل کنیم. در این حالت مولتی متر باید مدار باز یا بینهایت را به ما نمایش دهد. برایناساس میتوانیم بگیم که دیودهای یک و سه پل دیود ما سالم است.
مرحله سوم: درمرحله سوم باید پروب قرمز مولتی متر را به سر مثبت پل دیود و پروب مشکی آن را به دو سر A و C وصل میکنیم. مولتی متر در این حالت باید مدار باز یا بینهایت را نمایش دهد.
مرحله چهارم: مولتی متر را به سر مثبت پل دیود و پروب قرمز را به دو سر A و C وصل میکنیم. در این حالت ولتاژی که مولتی متر نشان میدهد باید بین ۰٫۵ تا ۰٫۷ باشد، طبق این موارد میتوان گفت که دیودهای ۴ و ۲ پل دیود ما نیز سالم است.
در مرحله پنجم باید پروب قرمز مولتی متر را به سر منفی پل دیود و پروب مشکی را به سر مثبت پل دیود وصل کنیم. ولتاژی که مولتی متر نشان میدهد باید بین ۱ تا ۱٫۴ باشد.
در آخر پروب قرمز را به سر مثبت و پروب مشکی را به سر منفی پل دیود وصل میکنیم. در این حالت مولتی متر باید مدار بازیابی نهایت را نشان دهد. باتوجهبه تمامی موارد فوق متوجه میشیم که دیو و پل دیود ما کاملاً سالم میباشد و هیچ گونه مشکلی برای استفاده ندارد.
ساختار پل دیود و پل دیود ایدآل چگونه ساخته میشود؟
برای ساختن یک یکسوکننده کامل ایدهآل، باید فاکتور موج دار را به حداقل ممکن برسانیم به همین منظور ما میتوانیم از خازن یا سلف برای کاهش موجهای موجود در مدار استفاده کنیم. عملکرد این خازن که بهعنوان یک خازن مخزن (یا خازن هموار کننده) شناخته میشود کاهش تنوع در شکل موج ولتاژ خروجی AC اصلاح شده از پل است. این خازن مسیر مقاومت امپدانس کم به مؤلفه AC خروجی را فراهم میکند و باعث کاهش ولتاژ و جریان AC از طریق بار مقاومت میشود. هرگونه کاهش ولتاژ و جریان خروجی پل با هدر رفت شارژ در خازن متوقف میشود؛ بنابراین تغییر جریان و ولتاژ بار نسبت به آنچه بدون خازن رخ میدهد کاهش مییابد. به همین ترتیب، افزایش ولتاژ بار اضافی را در خازن ذخیره میکند، بنابراین تغییرات ولتاژ و جریان خروجی را تعدیل میکند
مزایای انواع پل دیود در مدار الکتریکی
• یکسوکنندههای تمام موج نسبت به یکسوکنندههای نیم موج کارایی بالاتری دارند.
• این بدان معناست که پلهای دیودی جریان AC را با کار آیی بیشتری به جریان DC تبدیل میکنند.
• پلهای دیودی هیچ سیگنال ولتاژی را در روند اصلاح جریان هدر نمیدهند و
• میتوان گفت اتلاف انرژی بسیار کمی دارند.
• ولتاژ خروجی یکسوکننده تمام موج دارای اعوجاج کمتری نسبت به یکسوکنندههای نیم موج است.
انواع پل دیودها
پل دیودها باتوجهبه ولتاژی که در مدار جریان پیدا خواهند کرد به دودسته تکفاز و سهفاز تقسیم میشوند و هم چنین از نظر شکل ساختاری یا استراکچر آنها را به چند دسته تقسیم میکند نظیر:
• دیود پل شانهای
• پل دیود یا دیود پل مربعی
• پل دیود یا دیود پل طرح آی سی (IC)
• دیود پل و یا پل دیود گرد.
• تصویر پل دیود
انواع مدل پل دیودهای تک فاز:
پل دیود 30 آمپر 1200 ولت SKB 30 سمیکرون [SKB30/12 semikron]
پل دیود 50 آمپر 1600 ولت SKB 50 سمیکرون [SKB50/16 semikron]
پل دیود 72 آمپر 1600 ولت SKB72/16 سمیکرون [SKB72/16 semikron]
پل دیود 25 آمپر 1200 ولت SKB 25/12 سمیکرون [SKB25/12 semikron]
پل دیود 60 آمپر 1600 ولت SKB 60/16 سمیکرون [SKB60/16 semikron]
انواع مدلهای پل دیود سه فاز
پل دیود 210 آمپر 1600 ولت SKD 210/16 سمیکرون [SKD210/16 semikron]
پل دیود 100 آمپر 1600 ولت SKD 100/16 سمیکرون [SKD100/16 semikron]
پل دیود 160 آمپر 1600 ولت SKD 160/16 سمیکرون [SKD160/16 semikron]
پل دیود 82 آمپر 1600 ولت SKD 82/16 سمیکرون [SKD82/16 semikron]
پل دیود 30 آمپر 1600 ولت SKD 30/16 سمیکرون [SKD30/16 semikron]
نتیجه گیری تفاوت بین دیود و پل دیودها
• جنس ساختاری و بنده دیودها و پل دیودها همانند هم دیگر میباشند.
• دیودها و دوبل دیودها از نیمه هادیها ساخته شده اند.
• داخل پل دیودها چهار عدد دیود قرار دارد.
• دیودها دارای ۲ پایه، اما پُل دیودها ۴ پایه دارند و چهارپایه دیگر در درون پل دیودها سربندی میشود
بازرگانی برق و صنعت پاور اکسین واردکننده و صادرکننده انواع دیودها، پل دیودها، دوبل تیریستور، تیریستور، ماژولهای IGBT و. ... در برندهای فوجی، اینفینیون، ایوپک، سمیکرون و میتسوبیشی و ...... میباشد. برای اطلاعات بیشتر از محصولات ما و همچنین جهت خرید انواع پل دیودها و دیودها تکفاز و سهفاز و در یافت قیمت پل دیودها با متخصصین و مهندسین ما در ارتباط باشید.