کنتاکتور خازنی چیست؟
- توضیحات
- بازدید: 61

یکی از قطعات پرمصرف در صنایع الکتریکی کنتاکتورهای خازنی میباشند به همین دلیل ما میخواهیم شمارا با انواع کنتاکتورهای خازنی و نحوه کارکرد آنها آشنا سازیم.
کنتاکتور خازنی کنتاکتوری میباشد برای راه اندازی خازنهای قدرت و یا خازنهای فشارقوی که این نوع خازن ها را برای اصلاح ضریب قدرت استفاده میکنند و اغلب از کنتاکتورها و یا خازنهای قدرت در بانکهای خازنی بیشتر استفاده میشود.
ساختار کنتاکتورهای خازنی
کنتاکتور خازنی از یک کنتاکتور معمولی به اضافه کنتاکت کمکی مخصوص برای کنتاکتور خازنی و همچنین 6 تکه سیم دارای مقاومت بالاتر از سیمهای افشان معمولی تشکیل گردیده. کنتاکت کمکی مخصوص کنتاکتور خازنی و کنتاکتور اصلی از لحاظ مکانیکی به هم متصل میباشند و از جهت الکتریکی نیز به صورت موازی به وسیله سیمهای بسیار مقاوم به هم وصل شدهاند به دین ترتیب میباشد که یک کنتاکتور خازنی تولید میگردد.
آیا کنتاکتور معمولی با کنتاکتور خازنی متفاوت میباشد؟
خریداران کنتاکتورهای خازنی دارای سؤالات متداولی از قبیل این نوع سؤالات میباشند که در جواب به این سؤال که کنتاکتور خازنی با کنتاکتور معمولی متفاوت میباشد باید گفت: بله از دید الکتریکی خازن در زمان سوئیچینگ اتصال کوتاه و همچنین هنگام وصل شدن به شبکه، جریان هجومی بسیار بالایی از آنها عبور میکند که این جریان علاوه بر تأثیرات تخریبی بر روی خازن، سبب خال زدن در خازن میشود و همچنین بعضی مواقع نیز باعث جوش خورد پلاتینهای داخلی کنتاکتور میشود که این امر اثر تخریبی زیادی بر روی خازن دارد، از
طرف دیگر در هنگام اتصال یک خازن به مدار، خازنهایی که قبلاً در مدار ببوده انددر یک لحظه در خازن جدید تخلیه میشوند و جریان بزرگی حدود ۲۰۰ برابر جریان نامی را به صورت لحظه ای پدید میآورند
برای حل این مشکل ما دو راه داریم نظیر:
۱ - استفاده از کنتاکتورهای دارای مقاومت از پیش تعیین شونده (کنتاکتورهای مخصوص خازنی)
۲ - استفاده از سیم پیچ سری با هسته هوایی
کاربرد کنتاکتورهای خازنی
در کنتاکتورهای خازنی نحوه عملکرد به دین گونه میباشد که روی کنتاکتور یک سری کنتاکت کمکی نصب میشود و همانطور که در بالا گفتیم به وسیله سیمهای دارای مقاومت بالاتر از سیمهای افشان معمولی به کنتاکتهای اصلی وصل شده، کنتاکت کمکی از جهت مکانیکی به شکلی ساخته شده که قبل از کنتاکتور اصلی وصل شود و شارژ اولیه خازن از طریق سیمهای مقاومتی صورت پذیرد تا کنتاکتور آسیب نبیند بعد از بسته شدن کنتاکتهای اصلی، کنتاکتهای کمکی از مدار خارج شده و خازن از طریق کنتاکتهای کنتاکتور تغذیه میگردد.
به چه دلیل خازنها به کنتاکتور خازنی احتیاچ دارند؟
همان طور که در مقالات گذشته برایتان شرح دادهایم خازنهای یک المان الکتریکی با ویژگیهای بسیار زیاد و منحصربهفردی میباشند که یکی از این ویژگی گذرا بودن آنها در حالت سوئیچینگ میباشد به اصطلاح transient state اطلاق میشود. به طور سادهتر رفتار خازن در لحظه قطع و وصل، چه با فرمان رگولاتور و چه دستی، خازن در لحظهی اتصال جریان بسیار بالایی میکشد.
با وجود تکنولوژی در خازنها این شرایط جریان لحظهای و یا اتصال لحظهای بالا قابلتحمل میباشد و اصولاً تحمل جریان پیک، یک پارامتر برای شناسایی کیفیت خازنها میباشد. به طور مثال بر اساس استاندار IEC تا ۱۰۰ برابر جریان نامی برای یک یونیت خازنی در لحظه پیک تحت عنوان جریان هجومی inrush current مجاز میباشد.
در بعضی از خازنها مانند خازنهای فراکو و یا خازنهای PKC در بعضی از مدلها تا 400 برابر جریان نامی برای لحظه استارت و یا پیک استارت خازن در نظر گرفته اند اما ماهیت بانک خازنی و مزایا و کاربرد اتوماتیک بودن آنها به قطع و وصل خازن به دفعات زیاد و یا نامحدود وابسته به کنتاکت خازنی میباشد.
همانطور که میدانید خازن در مدارها و تمامی تجهیزات الکتریکی جایگاه پر مصرفی را دارد به همین دلیل میتوان گفت خازنهای فشارقوی و یا فشار متوسط نیز پرمصرف میباشند در این صورت کنتاکتور خازنی نیز در اصناف پرفروش قرار میگیرد و همینطور دارای خرابی و یا مشکلات خواهند بود ما میخواهیم در این جا شما را با کنتاکتورها و نحوه تعمیر و نگهداری آنها آشنا سازیم تا بتوانید بیشترین استفاده را از کنتاکتور خازنی داشته باشید.
تعمیر و نگهداری کنتاکتور خازنی
برای این که بتوانید قطعه الکتریکی و یا (کنتاکتور خازن) را تعمیر نمایید باید اول به سراغ عیب یابی محصول بروید و بعد از یافتن عیب کنتاکتور باید دلیل آن را بیابید سپس به سراغ یافتن راهی برای حل عیب یا مشکل کنتاکتور میپردازیم. فروشگاه فنی مهندسی برق و صنعت پاور اکسین به دلیل داشتن تجربه کاری و برخورد با عیبهای متداول از کنتاکتهای مختلف خازنی بعضی از موارد را در این جا ذکر میکند تا به آن ها بپردازیم و با معایب و مزایای کنتاکتور خازنی بیشتر آشنا شویم و در صورت لزوم به تعمیر کنتاکتور بپردازیم
خرابیهای کنتاکتور خازنی
مقالات مرتبط
بانک خازنی چیست؟
چرا ما باید بانک خازنی بسازیم و یا از بانکهای خازنی استفاده کنیم. امروزه به دلیل نوسانات قیمت برق و بالارفتن
نرخ برق شما میتوانید با ساخت بانک خازنی از شر قبضهای سرسامآور برق خلاص شوید. همانطور...ادامه مطلبکنتاکتور خازنی چیست؟
یکی از قطعات پرمصرف در صنایع الکتریکی کنتاکتورهای خازنی میباشند به همین دلیل ما میخواهیم شمارا با انواع کنتاکتورهای خازنی و نحوه کارکرد آنها آشنا سازیم.
کنتاکتور خازنی کنتاکتوری میباشد برای راه ا...ادامه مطلب تفاوت منبع تغذیه و کانورتر
برای این که بتونیم تشخیص بدیم که منبع تغذیه و کانورتر با هم چه تفاوتهایی دارند اول باید به سراغ مطالعه تعریف هر یک از آنها برویم و درباره منبع تغذیه ولتاژ سوئیچینگ و همچنین کانورترها تحقیق کنیم تا آ...ادامه مطلب
کنتاکتور جذب نمیکند:
این نوع مورد در کنتاکتور دارای دلایلی نظیر:
در مدار فرمان قطعشدگی وجود دارد در این صورت باید مدار فرمان را کنترل کنیم و اگر مشکل برطرف نشد باید سیمهای رابط را کنترل کنیم و حتی در زمان احتیاج باید سیم ها را تعویض نمایی و همچنان اگر کنتاکتور درست نشد باید به سراغ بی متال بریم و حتماً آن را کنترل نماییم.
کنتاکتهای شستی یا میکروسوییچ خوب عمل نمیکنند
زمانی که کانتاکتور خازن خوب عمل نکرد باید کنتاکتها را تمیز کرده و در صورت لزوم آنها را عوض نماییم البته عمل نکردن کنتاکتور خازنی بستگی به ولتاژ تغذیه کنتاکتور دارد اگر کم باشد عمل نمیکند و باید از بوبین با دارا بودن ولتاژ مناسب استفاده کنیم
در بعضی از مواقع ممکن است تایمر یا کلید اتوماتیک دیگر کار نکند در این صورت باید مدار تغذیه تایمر ها را کنترل نماییم و بعد کنتاکتورهای تایمر را کنترل کنیم
کنتاکتور موقتاً جذب شده و بعد قطع میشود
در بعضی از کنتاکتورهای خازنی اتفاق افتاده که کنتاکتور موقتاً جذب شده و بعد قطع میگردد به این دلیل که کنتاکت کمکی مدار نگه دارنده را نمیبندد در این صورت باید کنتاکتور را تمیز کنیم و بعد به سراغ اتصالات برویم و آنها را نیز کنترل نماییم
در کنتاکتور جریان مستقیم مقاومت پیش گذار، قطعشدگی دارد
برای حل این مشکل در کنتاکتور خازنی باید مقاومت پیش گذار را تعمیر یا تعویض نماییم البته باید توجه داشته باشیم که در زمان اتصال فیوز، مدار فرمان قطع میشود چرا که در مدار فرمان و یا در شستیها اتصال کوتاه وجود دارد. در زمانی که سیمپیچ کنتاکتور سوخته است باید بوبین کنتاکتور خازنی را تعویض نماییم چراکه بوبین کنتاکتور خازنی بسیار زیاد گرم کرده و میسوزد.
مدار هسته بسته نشده و فاصلهی هوایی وجود دارد
مسیر حرکت هسته و سطح قطبها را کنترل و با بنزین یا تریکلراتیلن تمیز کنید بوبین کنتاکتور با ولتاژ نامی خود تغذیه نمیشود برای کنتاکتور از بوبین مناسب استفاده کنید بوبین کنتاکتور اتصال حلقه دارد بوبین کنتاکتور را تعمیر یا تعویض نمایید
در جریان مستقیم، کنتاکت کمکی مقاومت پیش گذار باز نمیشود
کنتاکت کمکی را کنترل، تعمیر یا تعویض نمایید در جریان مستقیم مقاومت پیش گذار اتصالی دارد مقاومت پیش گذار را تعویض نمایید.
کنتاکتور جذب کرده، اما صدا میدهد
در زمانی که کنتاکتور خازنی جذب میکند اما دارای صدا میباشد به دین منظور است که مدار هسته بسته نمیشود و باید سطح قطبها و مسیر حرکت هسته را کنترل و با بنزین یا تری کلرا تیلن تمیز کنیم .
حلقهی اتصال کوتاه روی سطح قطبها، در هنگام مونتاژ اشتباه گذاشته شده است
زمانی که این اشتباه را برای کنتاکتور خازنی کردید باید هسته را درآورده و آن را کنترل کنید و دوباره درست جا بزنید.حلقهی اتصال کوتاه روی هسته قطع شده است حلقهی اتصال کوتاه روی هسته را کنترل و تعمیر یا تعویض نمایید.
کنتاکتور خازنی قطع نمیکند
قطعات اتصال کنتاکتور به یکدیگر جوش خوردهاند (پایان عمر مکانیکی) کنتاکتور را باز و کنتاکتها را تعویض کنید در سیمهای رابط المانهای مدار فرمان، اتصال کوتاه یا در چند نقطه اتصال به زمین وجود دارد سیمها را کنترل و اتصالی را بر طرف کنید کنتاکتهای تایمر به یکدیگر اتصالی دارند و باز نمیشوند کنتاکتهای تایمر را تمیز و یا تعویض کنید.
فروشگاه فنی مهندسی برق و صنعت پاوراکسین دارای انواع کنتاکتورهای خازنی با برندهای معتبر و معروف جهانی میباشد جهت در یافت لیست قیمت کنتاکتور خازنی و همچنین برای خرید کنتاکتور خازنی در برندهای مختلف با مهندسین و متخصصین مشاور و همچنین مهندسین فروش کنتاکتور خازنی مجموعه ما تماس حاصل فرمایید.