چه تعداد خازن در کولر گازی قرار میگیرد و خازن کولر گازی چه کاربردی دارد؟
اکثر کولرهای گازی ویا تمامی کولرهای گازی در قسمت پنل داخلی آنها یک موتور فن وجود دارد که عملکرد گردش هوا را در داخل برعهده دارد. همین زور یک موتور فن کندانسور در قسمت بیرونی دارد که هوای گرم کندانسور را خارج میکند و یک موتور کمپرسور که مبرد خنککننده (گاز) را درون سیستم و سیکل مدار گاز به چرخش در میآورد در این صورت میتوان گفت در
کولرهای گازی و اسپلیتها 3 عدد خازن وجود دارد. همه این خازنها به ترموستات موتور وصل هستند یعنی زمانی که ترموستات موتور روشن شود تمامی موتورها از یک خازن برای استارت استفاده میکند. خازن کمپرسور بزرگترین خازن است زیرا کمپرسور به انرژی بیشتری نسبت به دو موتور دیگر، نیاز دارد.
به چه علت خازنهای کولرگازی سریع خراب میشوند؟
خازنهای کولرگازی به سه دلیل بسیار زود خراب میشوند و باعث میشوند که کولرگازی استارت نکند و خوب کار نکند برای جلوگیری این مشکل ما در این مقاله سعی داریم تک تک این موارد رو اعلام کنیم و راهکار و چگونگی استفاده از خازنهای کولرگازی رو به شما عزیزان توضیح بدیم.
فروشگاه برق و صنعت پاور اکسین متشکل از تیم مهندسی مجرب و خبره برای مشاوره و فروش خازنهای dc، خازنهای استارتر، خازنهای لامپ و. .... در خدمت شما عزیزان میباشد برای اطلاعات بیشتر از خازنهای خشک و روغنی استوانهای، خازنهای کتابی، خازنهای سیمی تک فاز، خازنهای مگاوار، خازنهای ترمینالی کیلو وار، خازنهای سیمی و ... با مهندسین و متخصصین پاور اکسین تماس حاصل فرمایید.
سه دلیل اصلی برای خراب شدن خازنهای کولرگازی
- گرمای بیش از حد
- اضافهبار الکتریکی
- ایراد قسمتهای دیگر
در ادامه مقاله برای تمامی موارد فوق یعنی سه دلیل خرابی کولر گازی به طور کامل توضیح داده شده است و شما عزیزان میتوانید تمامی سؤالات خود و مجهولات خود را برطرف سازید.
گرمای بیش از حد
خازن الکترولیتی کولرگازی لایهی جداکنندهی مرطوبی درون خود دارد که در صورت گرم شدن بیش از حد کولر گازی، خشک شده و اتصال کوتاه در آن ایجاد میشود. معمولاً اگر دمای خازن به بالای ۶۵ درجه سانتیگراد برسد، خازن خراب میشود.
اضافه بار الکتریکی
خازن کولر گازی به صورتی طراحی و ساخته شده که پس از رساندن کمپرسور و موتور فن به سهچهارم سرعت آن در حالت کار، از مدار جدا شود. طراحی به این صورت نیست که بتواند بار الکتریکی را بهصورت دائم تحمّل کند. اگر عاملی جلوی چرخش موتور را بگیرد یا موتور بسوزد، خازن نیز احتمالاً براثر اضافهبار، خراب خواهد شد. ولتاژ بیشتر از حد مجاز نیز میتواند باعث خرابی خازن شود.
ایراد قسمتهای دیگر
یکی دیگر از دلایل خرابی خازنها جدا نشدن چندثانیهای از مدار میشود اگر جدا نشود دمای خازن بیش از حد بالا خواهد رفت و یک کمپرسور یا موتور فن که به دلیل یاتاقانهای فرسوده یا خرابی به سختی کار میکند، میتواند باعث سوختن خازن شود. یک کلید رلهی خراب نیز میتواند بارله کردن خازن در مدار به مدت طولانی، باعث گرم شدن بیش از حد آن شود. صاعقه میتواند باعث خرابی خازن، کمپرسور، موتور فن یا سیمهای داخل کولرگازی شود. حتی یک موج الکتریکی ضعیف نیز میتواند خازن را خراب کند که میتواند منجر به اضافه بار کمپرسور و خرابیهای بعدی شود.
عمر مفید خازنهای کولر گازی
یک خازن کولر گازی که از آسیب، موجهای الکتریکی، گرمای بیش از حد یا بارهای الکتریکی اضافی حفظ شده باشد، بالاخره براثر فرسودگی خراب خواهد شد. عمر متوسط خازنهای کولر گازی بر اساس نوع آبوهوا و میزان مصرف، متفاوت است ولی معمولاً ۶ سال است. انواع باکیفیت خازن استارتی که معمولاً برای کولر گازی استفاده میشود، میتواند تا ۵۰ هزار استارت کار کند.
نکات مهم برای انتخاب خازن کولرگازی
برای تعویض خازنهای کولری و انتخاب خازن مناسب باید به چند نکته توجه کنیم، برای تعویض خازن باید از ظرفیت صحیح آن اطمینان حاصل کنیم اگر به طرفیت خازن توجه نکنیم امکان دارد موجب سوختن و پاشیدن مایع درون به سایر اجزای درونی یونیت خارجی کولر گازی شود به کولرگازی و یا اسپلیت آسیب برساند.
چگونگی تشخیص ظرفیت خازن کولرگازی
برای تشخیص ظرفیت خازنهای کمپرسور کولرگازی سهراه مناسب وجود دارد.
راه تشخیص اول:
آسانترین راه تشخیص و متوجه شدن ظرفیت خازن این است که لیبل روی خازن معیوب را مطالعه کنید و خازن قبلی را با همان ظرفیت تعویض کنید
راه تشخیص دوم:
برای پیداکردن ظرفیت مناسب خازن دستگاه تهویه از دفترچه راهنمای آن استفاده کنید
راه سوم برای تشخیص:
آمپر کامل کولرگازی را که روی لیبل آن خورده در ۲۶۵۰ ضرب کنید. مقدار حاصل را بر ولتاژ برق تقسیم کنید. عدد بهدستآمده به میکرو فاراد، ظرفیت خازن موردنیاز است. میکرو فاراد واحدی از ظرفیت الکتریکی است که بر روی خازن یا بستهبندی آن نوشتهشده است. میتوانید مقدار ظرفیت را ده درصد بالاتر یا پایینتر در نظر بگیرید تا خازن موجود با شماره مناسب را پیدا کنید البته این محاسبه خیلی دقیق نمیباشد.
تست خازنهای کولرگازی
از خازنها برای انواع لوازم مصرفی منزل استفاده میشود به همین دلیل خازن پرفروش و همچنین پرکاربرد میباشد. از خازنهای استارت در لوازمی همچون ماشین لباسشویی، یخچال و کولرگازی استفاده میشود
اگر ماشین لباسشویی شما هنگام شروع به کار، لگن دیگ فقط تکان میخورد و توان چرخش ندارد و یا موتور یخچال و کولرگازی شما شروع به کار نمیکند، باید خازن آن را بررسی کنید تا ببیند آیا بهدرستی کار میکند
تست ظاهری خازن: توجه داشته باشید که اگر خازن هرگونه تغییر شکلی دهد (باد کردن خازن) (یا روغن زدن) باید خازن تعویض شود.
اگر خازن از نظر ظاهر سالم بود شما برای آزمایش خازن و متوجه شدن که آیا سالم است، شما نیاز به یک مولتی متر برای اندازهگیری مقاومت الکتریکی خواهید داشت. خواندن مولتی متر شما به شما خواهد گفت که آیا خازن بهدرستی کار میکند یا نیاز به جایگزین دارد.
تخلیه خازن کولرگازی یا استارت چگونه میباشد؟
خازنها وسایلی هستند که بار الکتریکی را برای راه اندازی یک موتور ذخیره میکنند. برای باز کردن دستگاه خود و پیدا کردن خازن از پیچ گوشتی استفاده کنید. قبل از اینکه خازن را پیدا کنید اطمینان حاصل کنید که دستگاه شما خاموش است و دو شاخه از پریز جدا شده.
از دستکش کاملاً عایق و یک پیچ گوشتی با دستهای عایق استفاده کنید. مطمئن شوید که دسته شکستگی و یا ترک نداشته باشد، این عایق باعث جلوگیری از عبور برق از طریق فلز به دست شما می شود. هنگام کار با برق، و تست خازن با احتیاط عمل کنید. شوک برق میتواند باعث آسیب جدی یا مرگ شود.
دستگیره و قسمت عایق پیچ گوشتی را نگه دارید تا هیچ بخشی از دست شما روی فلز نباشد. محور پیچ گوشتی را در ترمینال مثبت قرار دهید. وسط پیچگوشتی را پایین بیاورید تا پایه + را لمس کند. سپس نوک پیچگوشتی را به ترمینال منفی - برای یک لحظه اتصال دهید هنگام نگه داشتن تماس با ترمینال مثبت، پیچ گوشتی را شیب دهید، بنابراین با ترمینال منفی تماس بگیرد. هنگامی که اتصال برقرار میکنید، یک پاپ کوچک را میبینید و یک جرقه بر روی نوک پیچ گوشتی میبینید. نگران نباش این تخلیه خازن (دشارژ) به طور کامل است. یکی دو بار این کار را انجام دهید تا مطمئن شوید کاملاً برق ذخیره شده از خازن تخلیه شده است.
نکته: در کولر گازی بعضی خازنها ۳ پایه دارند که باید وسط پیچگوشتی را روی پایه مشترک com و بعد یکی یکی ۲ پایه دیگر را تخلیه (دشارژ) کرد.
تست خازن کولری، خازن یخچال و کولرگازی با مولتی متر
تست خازنها با بیزر مولتی متر به دین گونه میباشد که هیچ کدام از پایهها به هم و یا به بدنه نباید راه بدهد. در غیر این صورت یعنی اگر راه بدهند و یا اگر بیزر مولتی متر صدای بوغ بدهد نشان دهنده خرابی خازن میباشد و در شرایطی که مولتی متر صدای بوغ ندهد نشان دهنده سالم بودن خازن تا این مرحله میباشد.
تست خازن کولری و مشخص کردن ظرفیت خازن
ظرفیت تمامی خازنهای برحسب فاراد میباشد. ظرفیت خازنها توسط خازن سنجها و یا مولتی مترهایی که آپشن اندازهگیری خازن را دارند اندازه گیری میکنند.
محدوده خازن را قبل از تست مشخص کنید. به طور مثال اگر خازن 20µF را میخواهید تست کنید، سلکتور را روی 30µF بگذارید. پروب قرمز را روی ترمینال مثبت + و پروب سیاه روی منفی - قرار دهید. حالا اعداد بر روی مولتی متر شما شروع به تغییر می کند، پروبها را در محل نگه دارید تا اعداد کاملاً متوقف شوند. اعداد برای چند ثانیه پس از اتصال پایانهها اگر خازن سالم باشد، نوسان خواهد کرد. صبر کنید تا زمانی که خواندن یک عدد را برای ۵ ثانیه قبل از قطع پروجکشنها داشته باشد.
عدد ثابت شده باید در همان محدوده باشد. مثال: اگر خازن شما ظرفیت ” ۵٪ ± ۵۰ ” داشته باشد، محدوده ظرفیت پذیری روی مولتی متر از ۴۷.۵ تا ۵۲.۵ F باید باشد.
مولتی متر را روی حالت اهم قرار داده و نگه دارید، به اعداد روی نمایشگر توجه کنید، باید با گذشت زمان این مقاومت بیشتر شود. این بدان معناست که خازن توانایی شارژ شدن را دارد و در حال شارژ شدن میباشد. با طی کردن تمامی مراحل فوق میتوانیم مشخص کنیم که خازن ما سالم میباشد و یا برای کار ما مناسب است یا خیر.
نکته: هرگونه تغییر شکل مانند باد کردن خازن و یا سوختگی به معنای خرابی خازن است و باید تعویض شود.
جهت خرید خازنهای روغنی و یا کولر گازی، خازن یخچال، خازن ماشین لباسشویی و. ... با مهندسین و متخصصین خبره و مجرب فروشگاه برق و صنعت پاور اکسین تماس بگیرید مشاوران و مهندسین بازرگانی برق و صنعت فنی مهندسی پاور اکسین آماده ارائه هرگونه مشاوره رایگان برای خرید بهترین و ارزانترین خازنهای کولرگازی میباشند برای مشاوره رایگان با ما در ارتباط باشید.